Erre még II. Miklós Cár is bukna...

2020.08.06

Menjünk vissza az időben egy picit, mondjuk 120 évvel ezelőttre, mégpedig a cári Oroszországba. Szentpéterváron járunk éppen, a barokk stílusban megálmodott Téli palotában. Anasztázia Nagyhercegnő pár hónapos, és az aranyozott bútorok, intarziás falak között épp egy nagy stílű bál van. A vendégek a carrarai márványpadlón táncolnak korabeli nagyestélyi ruháikban és a bársonnyal bevont székeken ülve étkeznek a jobbnál jobb korabeli fogásokból. Többek közt kaviárt is. Ma, 2020-ban a kaviár sokak által kedvelt étel és már nem csak az elit kiváltsága. De súgok: van egy hely Budapesten ahol igazán különleges darabokat is megkóstolhatunk sok más nagyszerű étel mellett, ez pedig az Arany Kaviár étterem. Nekik pedig van egy szuper tehetséges és nagyon kedves séfjük, Kanász László. 

László már ifjú pályakezdőként is roppant bátor volt (ma is az, bátorságának eredménye a csoda tányérokon látható) hiszen pályáját a szállodaiparban kezdte de a vendéglátás azon szegmense nem igazán fogta őt meg, valami másra vágyott. Ez a más valami pedig a fine dining volt. Halvány lila fogalma sem volt, hogy mi is az a fine dining de ő bátor emberként beleugrott a közepébe és a tősgyökeres balatoni srác egy szempillantás alatt Budapesten volt.Eleinte kisebb à la carte éttermekben dolgozott de egyik sem volt igazán számottevő a karrierje szempontjából. Laci nekem csak annyit mondott, hogy figyelemmel kísérte a meghatározó személyeket a gasztronómiában, de ez elég szerény kijelentés tőle hiszen többek között a méltán híres és fantasztikus séf, Anne-Sophie Pic mellett is eltöltött egy kis időt Franciaországban. Azonban egyszercsak megpályázott egy állást Budapest talán egyik legjobb éttermében, ez pedig az Arany Kaviár volt, ahol is hidegkonyhás szakácsként indult az élete és valóban a ranglétra legaljáról indult el a séffé válás útján. Az Arany Kaviár étterem egy nagyon különleges színfoltja a magyar gasztronómiának. Amolyan fúziós konyha: orosz szellemiség, francia technológiai megoldások és magyar vagy akár francia alapanyagok jellemzik. Abszolút Fine Dining kategória mind árban mind élményben és a jó életbe is, mostmár igazán jöhet az a Michelin csillag, hiszen a lába már nagyon lóg odafentről.... Nevükből adódóan természetesen kaviárt is találni náluk az egyéb orosz ihletésű fogások mellett. Elég széles a szortimentjük, eleinte csak magyar kaviárok voltak de az utóbbi időben tágult a horizont a külföldi tételek felé is. Természetesen csakis Szalay Edina kaviárszakértő jóváhagyásával szélesedhetett a választék aki elég penge a témában és ha ez a két remek ember nem lenne elég akkor hadd említsem meg Nyíri Szását is aki mindent felügyel és az orosz gasztronómia nagy szakértője. Egy szóval ütős a csapat! Laci amikor nem a vendégeknek tálalja fel lelke egy darabját akkor a gyerkőceivel és feleségével kirándul, utazik és minőségi szabadidőt tölt velük. Sok szakács nem főz otthon szívesen de náluk az apró nép az úr otthon és ha azt szeretnék, akkor apa beáll a konyhába és igenis főz, mégpedig azt amit ők szeretnének. Azért kicsit irigyek is vagyunk rájuk valljuk be.... Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy aki teheti az legalább egyszer látogassa meg ezt a csodás helyet és tiszta szívből kívánjuk a vezetőségnek, a Séf úrnak és a teljes csapatának, hogy a következő Michelin csillagesőben már rájuk is zuhanjon egy mert nagyon megérdemlik!

BudapestGastro - budapestgastronomy@gmail.com
Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el