A textúrák mestere - avagy a legenda akit mindenki ismer....
Nos, aki már gasztronómiában kicsit jártas annak talán már dereng a következő séfünk kiléte. Azonban, hogy mindenki teljességgel biztos legyen benne, adok még egy támpontot: Az egyik kereskedelmi tv csatornán futó főzős reality műsor jószívű ám igazságos zsűritagja. Megvan már? Igen, bizony, Sárközi Ákosról van szó. Ákosról bizonyára mindenki tud mondani valamit de azért valljuk be aki nem kifejezetten fine dining rajongó az maximum a Konyhafőnök című sorozatot szokta emlegetni pedig ő ettől sokkal sokoldalúbb. A vendéglátóipari iskola elvégzése után a váci utcai Pertu Station-ben kezdte pályafutását Bereznay Tamás mellett, innen vezetett az útja a Vista Caféba ahol megtalálta mesterét Nagy Ferenc mellett, majd egy üzemi konyhára vitte őt az élet ahol 5 év után eldöntötte, hogy mégis az éttermek felé húz a szíve, és Bicsár Attila mellett folytatta pályafutását az Alabárdos étteremben, ahol megismerkedett a gasztronómia egyik legmagasabb szintjével, a fine dininggal és talán itt is dőlt el végleg a sorsa az úrnak, hogy őt valóban erre a vonalra teremtették. Később, a 2007-2008-as Hagyomány és Evolúció versenyen - amit a Magyar Gasztronómiai Egyesület rendezett azzal a céllal, hogy kiválasszák a Bocuse D'Or magyar indulóját - 3. helyezést elérvén azt a díjat kapta, hogy Portugáliában a Vila Joyában szerezhetett további tapasztalatot ebben a nemes szakmában. 2010-től a Borkonyha vezető séfje és egyáltalán nem meglepő ha azt mondom, hogy az ő vezetése alatt 2014-ben a Borkonyha a Michelin csillagos éttermek között találta magát hiszen ezen nincs is semmi csodálkozni való ezzel a tapasztalattal séfünk háta mögött. Bizonyára a kellemes személyiségének köszönheti, hogy 2016-ban felkérték a Konyhafőnök című műsor zsűritagjának és azóta is oszlopos tagja a zsűrinek a nézők legnagyobb örömére. Hiszen ő egy olyan ember aki rajong a gasztronómiáért és egyszerűen teszi a dolgát és csúcson ívelő pályája valamint hatalmas szaktudása mellett igazi ember tudott maradni. - bizonyára ezért is lopta be magát fénysebességgel egy ország szívébe.2018 novemberében megnyitotta kapuit a második étterem is amit ő vezet head chefként, a neve pedig Textúra. Az étterem méltón érdemelte ki a Textúra nevet, (már csak Ákos miatt is) belső tereiben megjelennek különböző geometriai formák és különböző textúrák, anyagok, ez köszön vissza a tányérokról is.Abszolút fine dining kategória az étterem a legmagasabb szinteken és egyértelmű Michelin csillag várományos a következő magyar csillagesőben amit reméljük már nem borít be a koronavírus sötét felhője. Mi nagyon drukkolunk nekik az egyszer biztos. Amikor Ákos éppen nem két étterem között rohangál a Sas utcában (jelenleg csak a Textúra üzemel a vírushelyzetre való tekintettel) akkor kedves feleségével, Sárközi Évi festőművésszel, gyermekeikkel és apró termetű kutyusaikkal éli boldog mindennapjait. Aki szeretne közelebbről megismerkedni Ákos konyhájával és az ízekben gazdag magyar konyhaművészettel, modern XXI. századi köntösben tálalva annak mindenképpen ajánlott a Textúra étterem felkeresése akár most is, hiszen jelenleg minden hétre jut Ákos mellé még egy sztárséf is. Ha őszinte akarnék lenni akkor a Textúra nem egy árban alulpozícionált étterem, de fine dining kategóriában nem is a legdrágább ami Budapesten megtalálható, egy kellemes vacsorát gond nélkül elbír az ember pénztárcája Ákosnál és hát ha már annyit láttuk a tv-ben akkor miért ne akarná mindenki megkóstolni a mester műveit nem? És amit még nagyon fontos tudni Ákosról: Augusztus 3-án újra beköltözik mindenki otthonába az úr, hiszen indul a Konyhafőnök legújabb évada!